Χειροποίητος πολυέλαιος

Χειροποίητος πολυέλαιος από γλωσσοπίεστρα! Μια σχετικά εύκολη κατασκευή, πολύ οικονομική και άκρως εντυπωσιακή! Πάμε να δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε και φυσικά ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να το φτιάξουμε!

Υλικά:

 • Τελάρα κεντήματος: 1 σετ με διάμετρο 9εκ / 1 σετ με διάμετρο 7,5εκ / εσωτερικό στεφάνι τελάρου με διάμετρο 5εκ
 • Πιστόλι σιλικόνης
 • Γλωσσοπίεστρα σε φυσικό χρώμα μεγάλου και μικρού μεγέθους
 • Λεπτό σύρμα
 • Μανταλάκια

Οδηγίες κατασκευής:

 1. Διαχωρίζουμε τα εσωτερικά και εξωτερικά στεφάνια από τα τελάρα με διάμετρο 9εκ και 7,5εκ. Αφαιρούμε τις μεταλλικές κλειδαριές που προεξέχουν από τα εξωτερικά στεφάνια χρησιμοποιώντας μια πένσα.
 2. Κολλήστε με το πιστόλι σιλικόνης τα γλωσσοπίεστρα στην εξωτερική πλευρά των εσωτερικών στεφανιών του κάθε τελάρου. Στο εσωτερικό στεφάνι του τελάρου με διάμετρο 9εκ και 7.5εκ χρησιμοποιήστε τα μεγάλα γλωσσοπίεστρα, ενώ στο εσωτερικό στεφάνι με διάμετρο 5εκ τα μικρά γλωσσοπίεστρα. Καθώς κολλάτε τα γλωσσοπίεστρα αφήστε μια μικρή απόσταση ανάμεσα στο καθένα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Επίσης για να κολλήσουν καλά και ομοιόμορφα τοποθετήστε σε κάθε γλωσσοπίεστρο ένα μανταλάκι. Ουσιαστικά στο στάδιο αυτό κατασκευάζουμε τα τρία κομμάτια που θα συνθέσουν τον πολυέλαιο μας (ένα μεγαλύτερο, ένα μεσαίο και ένα μικρότερο).
 3. Αφού στεγνώσουν τα τρία κομμάτια μας κολλάμε στο μεγάλο και στο μεσαίο το εξωτερικό στεφάνι του τελάρου με 9εκ και 7,5 εκ στις άκρες των γλωσσοπίεστρων (όπως κατανοούμε το εξωτερικό στεφάνι με διάμετρο 9εκ αντιστοιχεί στο μεγάλο κομμάτι και εκείνο με διάμετρο 7,5εκ στο μεσαίο). Φροντίστε να τα κολλήσετε ένα χιλιοστό πιο κάτω από τις άκρες των γλωσσοπίεστρων. Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά!
 4. Στην συνέχεια κολλάμε εσωτερικά συνολικά 6 μικρά γλωσσοπίεστρα στο σχήμα που δείχνει ακριβώς η εικόνα. Στο ανώτερο τμήμα (όπου είναι και το μεγαλύτερο) τοποθετούμε 4 γλωσσοπίεστρα σε τετράγωνη διάταξη, ενώ στο μεσαίο τμήμα 2 σε παράλληλη διάταξη, στην ίδια ευθεία με το ανώτερο κομμάτι. Αυτά θα χρησιμεύσουν ως αντιστήριξη, ώστε να μπορείτε να σταθεροποιήσετε εύκολα τα τμήματα του πολυελαίου.
 5. Αφού στεγνώσουν καλά τα σημεία αντιστήριξης που βάλαμε κόψτε μικρά κομμάτια από το λεπτό σύρμα και ενώστε όλα τα τμήματα του πολυελαίου με σειρά όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
 6. Τέλος περάστε διάφανη πετονιά από 4 σημεία στο ανώτερο τμήμα του πολυελαίου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κρεμαστεί ομοιόμορφα από το ταβάνι (χρησιμοποιήστε ως σημείο αναφοράς τις 4 άκρες ενός τετράγωνου σχήματος). Μπορείτε να ενώσετε τα 4 σχοινιά από πετονιά στο κέντρο τους και να κρεμαστεί ο πολυέλαιος από ένα σημείο ή να δέσετε μικρούς μεταλλικούς γάντζους στην άκρη κάθε σχοινιού και να τα καρφώσετε στην οροφή.  Έτοιμο! Για ανάψτε το φως να δούμε πως φαίνεται!

Πηγές φωτογραφικού υλικού: